JE RINGMAAT BEREKENEN

 

Je ziet in een webwinkel de ring van je dromen en wil hem hebben, hebben, hebben…. ken je dat? Maar dan? Wat is jouw ringmaat? Hoe kun je zelf berekenen wat voor jou de juiste maat is zodat je niet hoeft te retourneren of ruilen nadat je hem ontvangen heb. Wij geven je enkele tips hoe je dit kan berekenen.

Ringmaten worden vaak op wisselende manieren weer gegeven. Het ene merk kiest ervoor om maten aan  de hand van de binnendiameter in millimeters weer te geven, het andere merk kiest voor de omtrek in millimeters en er zijn ook merken die USA maten hanteren.

Wij zullen proberen om wat duidelijkheid in deze soms wat verwarrende materie te brengen. :)

 

Je ringmaat bepalen kan op vele manieren.

 

Als leidraad gebruiken we onderstaande ringmaten tabel waarin je de meest in Nederland & Europa gebruikte ringmaten kan vinden.

 

Mogelijkheid 1

Maak  gebruik van een lintje of een koordje waarmee je de omtrek van de vinger meet.

Doe het lintje niet te strak, maar losjes, om de vinger en meet daarna met een liniaal het lintje. Hiermee heb je de omtrek van je vinger berekend. Nu kun je aan de hand van de ringmaten tabel je binnendiameter bepalen.

Aan de hand van deze lengte kun je in de tabel zien wat de dichtstbijzijnde ringmaat is. Hier is dit 52 mm wat betekend dat de binnendiameter 16,5 mm is

Mogelijkheid 2

Leg een goedpassende ring op een liniaal.

De afgelezen binnendiameter is je ringmaat. Zoals je kan zien is het bij dit voorbeeld 16,5 mm

Mogelijkheid 3

Een goedpassende ring meten met een schuifmaat om op deze manier de binnendiameter te bepalen.

Ook op deze manier kom je bij ringmaat 16,5. Met het platleggen van de schuifmaat verschoof de ring een stukje waardoor hij op de foto 16,6 aangeeft. Mocht jouw meting ook op een tussenmaat uitkomen, kies dan de dichtstbijzijnde ringmaat.

Mogelijkheid 4

Bijna iedere juwelier of trendstore die ringen verkoopt heeft  ring mallen zoals op deze foto. Je kan aan de hand van zo’n mal je ringmaat laten bepalen.

Mogelijkheid 5

Via Google vond ik ring mallen die je uit kan printen. Hier kun je een goedpassende ring op leggen om de maat te bepalen.

Tot zover “hoe je een ringmaat moet berekenen” maar er zijn nog meer punten waar je rekening mee moet houden.

 • Een brede ring voelt strakker aan om de vinger, neem bij een brede ring een halve tot hele maat groter.
 • Kom je met je berekening uit op een getal die niet standaard in de tabel staat (bijvoorbeeld 17,8) kies dan de dichtstbijzijnde (grotere) maat.
 • Door warmte en kou kunnen je vingers dikker of dunner worden. Zo kan er na een paar uur al een verschil van een kwart ringmaat ontstaan. Bereken je ringmaat daarom bij kamertemperatuur.
 • Komt je ringmaat uit tussen 2 maten,  kies dan voor de grootste maat.
 • Niet alle merken hebben halve maten in hun collectie, moet je om deze reden je maat bijstellen, kies dan voor een halve maat groter.
Hoe graag we je ook een kant en klare maatberekening zouden willen geven, het blijft suggestief omdat persoonlijke factoren en de breedte van de ring mede bepalend zijn!

 

Wanneer kun je een ring aan laten passen?

De meeste juweliers kunnen zonder problemen een zilveren ring (zonder stenen) 1 a 2 maten vergroten of verkleinen. Een zilveren ring herken je aan het zilvermerk (vaak aan de binnenkant van de ring). Wil je een ring aan laten passen? Informeer bij een juwelier naar de mogelijkheden.

Een stalen ring kan NIET aangepast worden, let er dus goed op dat je een stalen ring in de juiste maat aanschaft. Dit om miskopen te voorkomen!

 

 

Delen

13 Responses to JE RINGMAAT BEREKENEN

 • N.Ramjiawan says:

  Positief

 • fulco says:

  ik wil graag een bepaalde ring kopen maar die begint pas bij maat 9 en ik heb maat 8. is het dan verstandig m die maat 9 te kopen. :?:

 • Maryan says:

  Reactie op maat 22 . Ik maak alles op maat 18 kt wit, geel en rose goud
  kijk anders eens op marktplaats bij mijn advertentie sieraden.

 • Marjan Oudejans says:

  Goededag,

  ik had een vraag, ik ben al een tijdje opzoek naar een ring. Maar ik heb ringmaat 22, dat is een vrij grote dames maat. Nu heb ik al een paar keer te horen gekregen van juweliers dat ringen in mijn maat niet bestaan. En dat ik deze dan speciaal moet laten maken. Klopt dat?

  Groetjes Marjan Oudejans

 • Hoi Guido,

  Je geeft zelf het antwoord al…. het lijkt erop dat je niet heb gekregen wat ze je hebben beloofd :(

 • Guido says:

  Hallo,

  Ik heb gisteren in turkije een zilveren ring gekocht en deze laten vergroten. Nu de volgende dag is de onderkant van mijn vinger waar ik de ring om droeg blauw. De ring lijkt wel helemaal van zilver te zijn. Weet u misschien hoe dit komt. Komt dit misschien doordat er geen echt zilver is gebruikt om te vergroten of dat er bijvoorbeeld met een ander materiaal gesoldeerd is?

  Mvg Guido,

 • Graag gedaan!! :)

 • paulwesleyfan says:

  Hey,

  Heel erg bedankt voor je tips en uitleg, ben een enorme fan van paul wesley (stefan salvatore uit the vampire diaries) en wilde zijn lapis lazuli ring uit de serie kopen maar wist niet welke maat ik had :sad: maar nu wel :grin: dus nogmaals bedankt :grin:

 • vanesrawr says:

  Dank je wel voor de uitleg!

 • :)

 • Ik begrijp je frustratie… maar iedere juwelier/winkel is vrij om de klant een prijs te laten betalen voor de werkzaamheden die ze verricht of om te weigeren deze werkzaamheden te verrichten….. Tip voor de juweliers: Begin een internet winkel :D

 • - says:

  Fijn dat jullie mensen aansporen om bij de plaatselijke juwelier de maat op te laten meten zodat men op internet kan bestellen….
  En bij klachten kunt u natuurlijk ook bij de plaatselijke juwelier terecht, die sturen het wel op voor u liefst zonder porto kosten…
  De plaatselijke juwelier laat het licht wel branden voor op internet gekochte producten….

 • juud says:

  Wat heb je dit duidelijk uitgelegd,,goed hoor

Archief
TFW@Facebook